Klamydian Vesku: ”Mitä enemmän yleisö on kännissä, sitä paremman näköisiksi ne meitä luulee”

Vesku Jokinen - Klamydia - 2008

Klamydia on tauti, jota tuskin kukaan haluaa. Mutta Klamydia nimisen bändin maine ei suinkaan ole niin paha. Tämä etelä-pohjanmaalainen punk-ryhmä on jo vuosia ollut kestosuosikki suomalaisilla kesäfestareilla ja toki myös klubikeikoilla. Kun ”Vaatteet pois”, ”Juhannuksena” ja lukuisat muut hitit kajahtavat lavalta, kenttä täyttyy nopeasti bilettävistä ja huutavista ihmisistä. Ja kaikilla on hauskaa.

Vuosien kokemuksen perusteella Klamydian laulaja Vesku Jokinen tietää, mikä on se resepti, jolla suomalainen festariyleisö villitään.

– No aitous. Antaa palaa niin, että perslihat punottaa, niin eiköhän se siitä. Emmä ainakaan muuta reseptiä keksi. Sitte ittelle muutama jallu-täräys ja yleisölle kans. Mitä enemmän ne on kännissä, sitä paremman näköisiksi ne meitä luulee.

Tänä kesänä Klamydialla on 30 festarikeikkaa ja muutama muu tapahtuma. Nämä sedät jaksavat vuodesta toiseen nostattaa juhlijoiden tunnelmaa ja bilettää ihmisten kanssa. Mutta eikö koskaan tule sellaista hetkeä, että haluaisi esimerkiksi juhannuksen pitää vapaana?

– Me itse asiassa pidettiin yks juhannus. Täs on kuitenkin oltu periaatteessa yli 20 vuotta joka juhannus keikalla, paitsi yhtenä, kun tarkoituksellisesti päätettiin pitää yks juhannus vapaana, ja sillo oli vähä outo olo. Emmä tiiä, sillo rupes miettimään, että tälläkin hetkellä mä istuisin jossain terassilla ja nappaisin päivän ensimmäistä ja oltais menossa johonkin suuntaan. Tää on niin verissä ja veri vetää niin v****ti tielle, että ei siin oo oikeen tulkinnan varaa. Pitää vaan mennä. Jos ei mee ni tulee hulluks.

Tästä päätellen se vissiin vaan on niin, että vaikka vuodesta toiseen kuljetaan keikoilla, niin ei siihen ikinä kyllästy?

– Ei kyllästy. Tai emmä tiiä, tietysti ei pidä ikinä sanoa ei ikinä. Niinku vanha mummo tapas sanoa, että ikänän pää on hyvin lyhyt. Mut tällä hetkellä ainakin tuntuu siltä, ettei tähän ikinä kyllästy. Mutta joskus voi käydä niinkin. Ehkä jonain päivänä minä sanon, että avatkaa se bussin ovi, ja minä kävelen kohti auringonlaskua, enkä ikinä tuu enää takasin. Mutta ainakaan tällä hetkellä ei tunnu vielä siltä.

Helmikuussa ilmeistyi Klamydian jo ties kuinka mones pitkäsoitto, nimeltään Rujoa Taidetta. Levy kipusi hienosti suomen albumilistan ykköseksi, masentaen mm. U2 -orkesterin, joka joutui tuolloin tyytymään sijaan 2. Rujoa Taidetta levy on sitä perinteistä Klamydiaa, tarttuvista kertosäkeistä nerokkaisiin sanotuksiin. Mukaan mahtuu niin arkisista asioista kertovia biisejä, kuin hieman kantaaottavampaakin materiaalia, kuten Niilo Ahkio, jossa otetaan vahvasti kantaa poliitikoihin.

Onko Niilo Ahkio ihan täysin fiktiivinen hahmo vai kertooko se jostain oikeasta ihmisestä?

– Se on ihan fiktiivinen hahmo, mutta kertoohan se periaatteessa jokaisesta poliitikosta. Tommosia turhuuksia justiin. Kuten profeetta Pelle Miljoona aikoinaan sanoi, että niiden joilla ei oo moraalia, on helppo saada valtaa. Poliitikoissa kiteytyy tämä lause erittäin hyvin. Niilo Ahkio on tarina niistä v***n kaikista.

Klamydialla on koko kansan biisejä, mutta myös poliittisesti kantaa ottavia biisejä. Onko Klamydia enemmän hauskanpito vai poliittinen bändi?

– Sekä että, emmä tiiä. Vaikka tässä kaikennäköisiä kannanottoja tehdäänkin, niin kun tuolla bussissa istutaan, ni sieltä on kyllä politiikka kaukana. En koe olevani poliittinen bändi, enkä todellakaan poliittisesti mitenkään kauhean aktiivinen.

Tuoreimman levyn biisit on tietenkin ihmisten mielissä ja pinnalla juuri nyt, mutta varmasti keikkasettiin sisältyy paljon vanhojakin tuttuja. Minkälainen on sellainen sopiva tasapaino vanhan tutun ja uuden välillä kun Klamydia lähtee esiintymään?

– No sehän on aina fakta, että jos ihmiset maksaa lipun ja tulee kattomaan, ni ei niille soiteta semmosen levyn biisejä joka on eilen julkaistu. Kyl ihmisille soitetaan just sitä mitä ne haluaa. Nuo kaikki vanhat hitit käydään läpi ja sit tulee muutama helmi uudelta levyltä. Moni bändi tekee silleen, että kun ne on tehny uuden levyn, ne soittaa koko levyn läpi ja sit pari vanhaa, mut kyl me soitetaan ihmisille sitä mitä ne haluaa.

Vanhat hitit uppoaa kuitenkin kerta toisensa jälkeen selkeästi?

– Niin ja kyl se on mulle ainakin sellanen nautinto. Tottakai mä tykkään kattoa ihmisiä jotka tanssii ja rokkaa, sen sijaan et ne ihmettelee et mikä v***n biisi tämäkin nyt sitte on.

Klamydialla on bändinä vuosia takana jo yli 20 ja noihin vuosiin mahtuu kaikenlaista. Levyjäkin on jo iso kasa tehtynä. Aikooko Klamydia koskaan lopettaa vai vedetäänkö punkkia vanhoille pappa-päiville asti?

– No tarkotus on jos ei terveys petä. Miksei? Emmä nyt parempaakaan tekemistä keksi. Niin kauan mennään ku joku tulee meitä kattomaan.

Onko jopa jo nyt jossain siellä syvällä aivon sopukoissa suunnitteilla jotain tulevaa taas?

– No siis biisejähän nyt on vaikka heti tekis levyn. Mutta se ei oo enää nykyaikana ystävällistä ketään kohtaan, ottaen huomioon nää kaikki polttopaskat sun muut jutut, että joka vuosi julkaistaan uusi levy. Seuraava pitkäsoitto tulee vuonna 2011. Ja sit se, että ku koko ajan tulee biisejä, ni saadaan valkattua taas parhaat levyille. Tää edellinen levy, listaykkösenä ollut Rujoa Taidetta, oli sellanen levy et sen jälkeen pitää pikkasen ponnistella, että sais tehtyä vielä paremman.

Kun nyt puheeksi tuli nämä ”polttopaskat sun muut jutut”, niin jatketaan hetkinen aiheesta. Nykypäivänä puhutaan paljon nettipiratismista. Mikä on Klamydian näkökulma musiikin laittomaan nettilataamiseen?

– No toi on toi nettir*****riosasto sellasta, että ampukoon lapaseen siellä ruutunsa ääressä. Mut tätä mä ihmettelen, Suomen lainsäädäntöä nimittäin, että nykyaikana ihan oikeilla varkailla on oikeus perustaa puolue. Piraattipuolue?! Miksei saman tien perusteta bensavarkaiden puoluetta tai jotain tällaista!? Huh huh. ”Meillä on oikeus varastaa”, vi***u come on! Mitäs jos niiden liksasta vietäis puolet? Vois olla hymy herkässä pojilla.

Näihin kuviin ja tunnelmiin on aika päästää Vesku herättelemään festarikansaa. Veskulla kuitenkin on vielä muutama elämänohje teille, hyvät ihmiset.

– Nauttikaa elämästä ja kesästä. Ja toisistanne. Ja jos ei oo sitä toista, niin nauttikaa itsestänne!

2 comments to “Klamydian Vesku: ”Mitä enemmän yleisö on kännissä, sitä paremman näköisiksi ne meitä luulee””
  1. Jos Klamydia – eli Yön jälkeen Suomen urpoimmat jätkät – vastustaa Piraattipuoluetta, niin paljonkaan sen parempaa suositusta puoluevalintaan en voi saada. Piraattipuolue sai juuri yhden äänestäjän lisää.

  2. Et taida itsekään olla mikään järjen jättiläinen jos tuolla perusteella puolueen valitset…

Comments are closed.