Billy Talent III

billy3Billy Talent tuli kuuluisuuteen vuonna 2003 julkaistulla bändin nimeä kantavalla albumilla. Omaperäiset kitarat ja laulaja Ben Kowalewiczin Johnny Rottenin ja Bachin sekoitusta muistuttava ääni kantautuivat Kanadasta ympäri maailman ja klubeilla kiertävästä underground-piirien suosikista alkoi kasvaa pikkuhiljaa stadioneitakin loppuunmyyvä rock-jyrä.

Billy Talentin kasvua bändinä on ollut mielenkiintoista seurata. Ensimmäisen levyn jälkeen Billy on kasvanut ja kypsynyt ja viimeistään tällä levyllä Billy Talent todistaa ansaitsevansa paikan musiikkimaailman huipulla ja olevansa vakavasti otettava yhtye.

Ensimmäinen levy oli kapinoivaa ja räyhäkkää menoa Benin kirkuessa kurkkunsa ruvelle varsinkin kertosäkeissä. Toisen levyn myötä Billy Talent oli kasvanut murrosiästä nuoreksi aikuiseksi, jolla oli vielä kuitenkin sitä nuoruuden uhoa jäljellä. Kolmannen levyn myötä Billy on kasvanut aikuiseksi ja tasapainoisemmaksi, ainakin musiikillisesti. Lyriikat ovat edelleen angstisia ja kantaa ottavia mutta musiikillisesti levy on kokonaisuutena aiempia levyjä rauhallisempaa ja soundillisesti huomattavasti raskaampaa.

Levyn avausraita, Devil On My Shoulder (suora suomennos: Paholainen olkapäilläni), jytyyttää suoraan takaraivon viimeiseen sopukkaan asti ja raskaudellaan lyö hartiat lyttyyn, kuin paholainen istuisi niillä oikeasti. Kakkosraita Rusted From The Rain, joka julkaistiin myös sinkkuna, tarjoilee Billy Talentin rauhallisempaa puolta. Tästä eteenpäin levy kulkee tasaisen raskaasti ja yllättävän rauhallisesti ja maltillisesti raidasta toiseen, kuitenkaan puuduttamatta missään vaiheessa. Levyn loppupuolelta löytyvä Turn Your Back on sitä tuttua energistä Billy Talentia. Biisihän julkaistiin jo kauan ennen itse levyn julkaisua ja se on tehty yhteistyössä Anti-Flag nimisen orkesterin kanssa. Levy on kokonaisuutena tuotettu erittäin laadukkaasti ja tarkasti ja se kuulostaa jopa häiritsevän täydelliseltä.

Billy Talent on luonut aivan oman tunnistettavan soundinsa. Kun minkä tahansa biisin ensimmäiset kitararaidat pamahtavat ilmoille, ei voi erehtyä bändistä. Tuo soundi ei ole kolmannen levynkään myötä kadonnut, eikä myöskään vanhentunut. Billy Talentin valttikortit ovat ehdottomasti laulaja Ben Kowalewiczin omalaatuinen lauluääni ja kitaristi Ian D Sa:n vähintään yhtä omalaatuiset kitarakuviot ja soundit.

Billy Talent 3 on ehdottomasti hankkimisen arvoinen levy, varsinkin jos on pitänyt Billyn aiemmasta tuotannosta. Ja jos satut olemaan kitaristi tai haluat harjoitella soittamista, niin kannattaa hankkia levystä erikoispainos, Billy Talent III ”Guitar Villain” Deluxe Version. Tämän version mukana tulee jokaisen levyllä olevan kappaleen kitara-tabulatuurit sekä bonus-cd, jolta löytyy muutaman demo-version lisäksi jokainen levyn kappale ilman kitara-raitoja, joten voit itse soittaa kitaraa Billy Talentin riveissä! Tai ainakin kuvitella niin…