Alice Cooper toi kuoleman teatterinsa Ouluun

12122009006Oulun Club Teatria 12. joukuuta kello 21.02. Eräs lavan edessä vieressäni seisova mies tokaisee, että herra Cooper on 2 minuuttia myöhässä aloituksesta. Samaan aikaan pärähtää koulun kellot soimaan ja kaikki tietävät mistä on kyse. Schools Outin kitarariffit saavat paikalle tulleet ihmiset villeiksi. Pian koko illan lavaa peittänyt lakana putoaa ja lavalle tuodulla korokkeella seisoo nahkatakkiin ja silinteriin sonnustautunut mustatukkainen meikattu mies, joka heiluttaa kädessään sauvaa. The show has began.

School’s out aloituskappaleena oli ainakin itselleni hiukan yllättävä, mutta se teki tehtävänsä ja lämmitti yleisön kertaheitolla. School’s Outia seurasi Department of Youth ja pitkä putki hittikappaleita vuosien varrelta.

Alice Cooperin livenä nähneet tietävät, että Alice Cooperin konsertit eivät jätä ketään kylmäksi, ehkä korkeintaan kauhusta kankeaksi. 61 vuotias herra riehuu lavalla siihen tahtiin, että monen nuoremmankin päätä alkaa huimata. Jotkut vanhat legendat saattavat käydä kylmässä Suomessa tekemässä keikan vain muodon vuoksi; hittibiisejä ja muutama Finland -huuto. Alice Cooper ei moiseen sorru. Hän vetää keikan alusta loppuun täysillä ja niin hän teki myös Oulussa.

Erinomaisen muusikon lisäksi Alice Cooper on yksi aikamme parhaita show-miehiä. Hänen esiintymiset ovat enemmänkin teatteria kuin rock-keikka. Oulun keikka koostui tuttuun tapaan lukuisista hittibiiseistä, verestä ja murhista.  Lavalla nähtiin niin eläviä kuolleita kuin irtonaisia ruumiinosia ja viettelevä hoitsu. Alice Cooper itse on maininnut, että hänen keikkansa ovat hyvän ja pahan taistelua. Joskus on vain vaikea erottaa onko Alice se hyvä vai paha, siihen tahtiin hän lavalla ”lahtaa” porukkaa. Tosin, jokainen on ansainnut kohtalonsa tavalla tai toisella.

Myös Cooper itse kokee lavalla kuoleman useampaakin otteeseen. Myös Oulussa hänet nähtiin köyden päässä roikkumassa ja menettipä herra myös päänsä giljotiinissa. Alice Cooper on todennäköisesti useimmin lavalla kuollut rock-tähti kautta historian. Jo 70 -luvulta lähtien hänet on lavalla teloitettu yleensä useammin kuin kerran. Mutta silti hän tulee aina takaisin.

Ilahduttavaa Oulun keikalla oli se, että Cooper esitti suurimman osan illasta vanhoja hittejään. Theatre Of Death -kiertuehan ei millään tavalla liity mihinkään tiettyyn levyyn, mikä oli tässä tapauksessa ihan positiivinen juttu ainakin itselleni, nimittäin aikaisemmat keikat ovat aina liittyneet johonkin tiettyyn levyyn ja kyseisen levyn teemaan. Toki ei aikaisemmissa esityksissä mitään vikaa ole ollut, mutta vaihtelu virkistää.

Olussa kuultiin vanhojen hittien lisäksi kappaleita myös ainakin Brutal Planet ja Dirty Diamonds -levyiltä, joista viimeinen hiukan yllätti, nimittäin Dirty Diamonds ei ole niitä Alice Cooperin parhaita saatika menestyneimpiä levyjä. Dirty Diamonds -kappaleen aikana Cooper heitteli yleisöön helmikaulanauhoja faneille muistoksi keikasta.

Alicella on taustallaan vahva bändi, joka ei ole pelkkä jalat tikkuna seisoskeleva taustabändi, vaan soittajat ovat energisiä ja koko ajan mukana menossa. Ja ennen kaikkea he ovat taitavia soittajia

Alice Cooper antaa myös nuorelle bändilleen näkyvyyttä. Alicen itsensä poistuessa pienelle tauolle, bändi veti omia soolojaan ja esitystään niin hienosti, ettei Alicea edes ehtinyt tulla ikävä. On hyvä, että tämä vanha legenda antaa tilaa myös nuoremmille näyttää taitojaan ja päästä esille. Todennäköisesti kaikki hänen bändissään soittavista eivät olleet edes syntyneet, kun Alice jo katkoi kanoilta päitä esiintymislavoilla.

Oulun keikka oli tähän mennessä näkemistäni Alice Cooperin keikoista paras. Yleisöä oli paikalla mukavasti ja tunnelma oli hieno. Paikalle oli raahautunut monen eri sukupolven edustajia; niitä jotka fanittivat Cooperia jo hänen uransa alkuaikoina, ja niitä jotka eivät olleet tuolloin vielä edes syntyneet. On hienoa nähdä, että Alicen musiikki on tehnyt vaikutuksen niin moneen eri ikäluokkaan. Oulun keikan Alice Cooper lopetti keikan aloittaneeseen School’s Out -biisiin. Näin ympyrä sulkeutui ja ei muuta kuin seuraavaa Alicen vierailua odottelemaan.

Seuraavan kerran Alice Cooperin voi nähdä Suomessa ensi kesänä Porin Kirjurinluodossa. Mielenkiintoista nähdä, kuinka tältä teatteri-rokin esi-isältä luonnistuu festivaali-keikka.