Rokkaavaa Joulua!

Joulu on taas käsillä, eikä sitä pääse pakoon mihinkään. Kauppojen hyllyt notkuvat erilaista joulukrääsää, ihmiset hössöttävät ja stressaavat jo hyvissä ajoin ja ne iänikuiset perinteiset joululaulut raikaavat joka tuutista kyllästymiseen asti. Tuntuuko tältä? Ei hätää! Onneksi joulunakin voi sentään kuunnella rokkia ja etsiä joulumieltä sitä kautta. Rock -maailmasta löytyy hyviä vaihtoehtoisia joululauluja jos perinteiset Petteri Punakuono -hoilaukset alkavat aiheuttaa huonovointisuutta.

Ehkä yksi tunnetuimmista rock-joululauluista on brittiläisen Slade -yhtyeen vuonna 1973 julkaisema Merry X-mas Everybody, joka nousi julkaisun jälkeen britannian singlelistan sijalle 1. Kappaleesta tuli kestosuosikki ja sen kuulemiselta jouluna ei voi välttyä jos korvat vain suinkin toimivat. Kappale on äänestetty Britannian suosituimmaksi joululauluksi. Kappaleesta oman versionsa on tehnyt mm. suomalainen Turo’s Hevi Gee. Turo’s X-mas Everybody löytyy Turojen Rankimmat joululaulut mini-LP:ltä, joka ilmestyi vuonna 1989. Levyltä löytyvät myös kappaleet Lauluyö, juhlayö (Jouluyö, juhlayö), Joulurap sekä Hiljaa kolahtaa joulun kellot. Myös

Ramones oli aikanaan joulutuulella kappaleella Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight), josta myös suomalainen punk-bändi Klamydia on tehnyt oman versionsa Hyvää joulua (Mä en haluu tapella). Myöhemmin Joey Ramone julkaisi soolona Christmas (Baby Please Come Home) -kappaleen.

Kokonaisen levyllisen rokkaavia jouluviisuja tarjoilee We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year -levy, jolta löytyy perinteisiä joululauluja hiukan sähäkämpinä versioina. Levyn parhaimmistoa ovat ehdottomasti Run Rudolph Run Motörheadin Lemmyn laulama sekä Alice Cooperin näkemys joulupukin saapumisesta kaupunkiin, eli Santa Claws is Coming to Town. Muita levyltä löytyviä kappaleita ovat mm. edesmenneen metallilegenda Ronnie James Dion laulama God Rest Ye Merry Gentlemen, Girlschoolin versio Auld Lang Syne -kappaleesta sekä Rocking Around the Xmas Tree, jossa lauluosuudet hoitaa Joe Lynn Turner.

Suomenkielisestä laulannasta enemmän pitävien kannattaa ehdottomasti tutustua Raskasta Joulua -kokoelmaan, jolta löytyy raskaspoljentoisia versioita joululauluista suomalaisten rock/metalli -musiikin kärkinimien esittäminä. Jos kiinnostaa tietää miltä Varpunen jouluaamuna kuulostaa Marco Hietalan esittämänä tai kuinka Suburban Triben Ville Tuomelta sujuu Nisse-polkka, niin kannattaa tsekata tämä levy.

Hiukan kevyempää menoa tarjoilee tietysti itse rock’n’roll -musiikin kuninkaan Elviksen jouluiset sävelet joita ovat mm. Blue Christmas sekä Silent Night. Elvis julkaisi joululauluja neljännellä studioalbumillaan Elvis’ Christmas Album vuonna 1957 ja sitä on myyty pelkästään yhdysvalloissa ainakin 12 miljoonaa kappaletta ja se on Yhdysvaltojen kaikkien aikojen eniten myyty joululevy. Sittemmin Elviksen joululauluja on julkaistu erinäisillä kokoelmilla, joten Elviksen joululaulujen löytäminen ei varmastikaan ole kovin vaikeaa.

Beatles -legenda John Lennon yhdessä vaimonsa Yoko Onon kanssa vastaa ehkä yhdestä kaikkien aikojen kauneimmasta joululaulusta, Happy Xmas (War Is Over), joka nauhoitettiin vuonna 1971. Vaikka kyseessä onkin protestilaulu Vietnamin Sotaa vastaan, siitä on tullut yksi joulun suosituimmista kappaleista.

Synkempää meininkiä ainakin sanoituksiltaan tarjoilee suomalaisen rock-legenda Hanoi Rocksin Dead By X-Mas, joka julkaistiin joulukuussa 1981. Vaikka se julkaistiin singlenä jo ennen Oriental Beat -albumia, se löytyy vasta kolmannelta Self Destruction Blues -albumilta. Kappaletta on pidetty ennustuksena Hanoin rumpalin Razzlen kuolemalle. Razzle kuoli auto-onnettomuudessa juuri ennen joulua vuonna 1984. Autoa ajoi Mötley Crüe -yhtyeen laulaja Vince Niel, joka sai syytteet rattijuopumuksesta ja kuolemantuottamuksesta. Tapauksen jälkeen lehdet kertoivat, että tuolloin Yhdysvalloissa yhdellä Hanoin viimeisillä keikoilla viimeisenä kappaleen soi juurikin Dead By X-Mas, jossa lauletaan: ”I’ll be dead by X-mas now anyway” (suom. Olen kuollut jouluna joka tapaukseksessa). Vuonna 1981 Hanoi -kitaristi Andy McCoyn tiedetään sanoneen, että kappale voisi olla totta.

Tuoreemmasta materiaalista vastaa Stone Sour ja Slipknot -nokkamies Corey Taylor, joka julkaisi vuoden 2010 joulukuun alussa oman joulusinglensä X-M@$, jota ei sanoituksiltaan voi kovinkaan jouluystävälliseksi kutsua. Mutta kyseessä onkin vaihtoehtoinen joulukappale, jolla Corey -pukki kertoo oman mielipiteensä joulun vietosta.

Jouluaiheisia rock-kappaleita on lukuisia, mutta tässä muutamia esimerkkejä vaihtoehtoisista joululauluista, joilla mahdollisesti saattaa säikäyttää joulupukin tiehensä ja saada kuusesta neulaset varisemaan etuajassa.

Rokkaavaa joulua ja vielä rokkaavampaa uutta vuotta toivottaa konttoristit!